Friday, July 13, 2007

vineri, 13

Stim cu totii povestea templierilor, sau, cel putin, am auzit despre ea.
Ei bine, existenta Ordinului Templierilor a fost legata de cruciade.
Acestea i-au dat nastere şi acestea au dus şi la distrugerea lui.
A fost un ordin misterios al unor
călugări-militari, care au jurat să rămână saraci, dar care au ajuns mai bogaţi ca regii. În plină glorie o parte din ei sunt prinşi, torturaţi si executaţi, iar ceilalţi, impreună cu imensele averi, dispar pentru totdeauna din istorie, dând naştere multor teorii şi controverse.

Vineri, 13 octombrie 1307. Unii cred ca superstitia zilei de 13 vinerea isi are originea aici.
Peste 100 templieri sunt torturati doar in Paris, inclusiv liderul lor Jacques de Molay. Sute de templieri marturisesc, inclusiv Marele Maestru. Cavalerii marturisesc si inchinarea la un obiect neobisnuit. Se crede ca acesta ar fi fost capul Sf Ioan Botezatorul. Altii marturisesc inchinarea la "Baphomet", despre care unii istorici au crezut ca era vorba de
Mahomed
, din cauza contactului continuu cu lumea musulmana. Insa se pare ca "Baphomet" este, de fapt, o encriptie a numelui "Sofia". Sofia era zeita intelepciunii in religia gnostica. Templierii spun independent aceleasi povesti bizare.

In 1314 Ordinul Templierilor este desfiintat in mod oficial, de catre papa. Dupa sapte ani de tortura si inchisoare Jacques de Molay a fost ars pe rug, ca un eretic ce nu se caieste. Cu ultima suflare el i-a blestemat pe rege si papa. In mai putin de un an amandoi au murit.
Dupa 200 ani, templierii dispar. Castelele lor sunt luate si averea lor imensa dispare in mod misterios. De atunci templierii au disparut din documente. Se spune ca razbunarea Templierilor dureaza si in ziua de azi.
Un contemporan ii descria pe Templieri ca fiind "niste lei ai razboiului si miei ai inimii; asprii cavaleri pe campul de lupta, calugari piosi in capela; necrutatori cu dusmanii crestinismului, blandetea intruchipata cu prietenii crestinismului "(Jacques de Vitry).

Toate ca toate, dar discutia se rezuma la ziua de vineri, 13.
Do you believe in superstitions?
I don't.

6 comments:

Calin said...

Nici little old me nu crede in superstitii. Totusi, era sa intru cu masina personala in alta vinerea trecuta. Si nici macar nu stiam ca-i Vineri 13. Ce naiba, nici nu stiam ca-i vineri, cu vacanta asta! Poate ar trebui sa cred in superstitii sau... poate nu ar trebui sa mai merg cu 80 la ora in localitate.

TrasHie said...

pai.era sa intri.inteleg ca nu ai intrat.
chiar nu cred ca are vreo legatura:-?? treaba cu superstitiile e cam tampita.mi se pare stupid sa dai vina pe asa ceva.cum fac multe babe.adica azi trec pe sub scara si dupa putin timp ma impiedic.mda.din cauza c-am trecut pe sub scara:))

Anonymous said...

pe 13 iulie e nascuta o prietena de a mea.Iar vinerea trecuta facea 18 ani,iar tatal ei a avut un accident,insa nu grav!ciudat,nu?:))

TrasHie said...

ciudat?
daca facem conexiunea intre accident si 13.
dar poate nu e chiar asa ciudat.
stii, noi nu mai stim pe ce sa dam vina.mereu cautam un tap ispasitor.
data viitoare sa mearga cu mai multa grija:-??

Calin said...

am oprit la timp. din fericire. desi aveam nevoie de accidentu' asta! ar fi fost ceva diferit. oricum, am lasat o urma luuunga pe asfalt. noroc ca am tras si frana de mana la timp. asta m-a mai incetinit.

cat despre superstitii... nu cred in ele. dar cred in talismane, levitatie, corp astral, chiromantie, astrologie, bioenergie, and all those things.

dar nu sunt superstitios! deloc.

ce urat sa te iei de persoanele in etate, cum le numesti tu "babe"! tz, tz, tz! :))

TrasHie said...

aaa.
bun.bravo.:-??
eu nu cred nici in alea.adica...sa zicem.m-au fascinat la un moment dat.
acum doar mama se uita la urania:)):))


dar nu m-am luat de ele.asta reprezinta, in fond si pana la urma.poftim, am folosit un limbaj de argou.:))
dar tot "babe" raman>:)