Tuesday, October 9, 2007

Che - brandul etern


40 de ani de la moartea lui Che Guevara. cum zicea si Victor Popescu in Cotidianul, "Che Guevara, revolutionar de vanzare". pe de-o parte s-au facut 4 fime, pe de alta parte a devenit un icon, un brand. exact!un brand ce sustine dorinta de schimbare. indiferent de prejudecati, idei, libertati, daca gandesti altfel, faci parte din acest val "che guevara". iar cei mai multi tineri nu stiu mai nimic despre el, sau ceva gen: "aaa...hai mah...in Cuba, ce naiba!".
Aceasta faimoasa fotografie a lui Guevara a fost facuta de fotograful cubanez Alberto Korda, la 4 martie 1960, urmand sa fie publicata 7 ani mai tarziu, dupa moartea lui Che.
Fotografia celebră a lui Korda a fost numită de către Maryland Institute College of Art, "cea mai faimoasa fotografie din lume şi un simbol al secolului 20". Imaginea este frecvent purtata pe piept de numeroase grupuri, variind de la cei care cunosc foarte bine idealurile pentru a trait Che Guevara, cei care il considera un simbol al luptei anti-totalitare pana la cei care nu au nici cea mai vaga idee a simbolismului reprezentarii faimoasei imagini a argentinianului devenit cubanez.
Imaginea comandantului apare pe tricouri, ambalaje, afise, panouri. Totusi, doar in America Latina ramane simbolul revolutiei armate si al revoltei populatiei;
un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american.
Astazi toti il iubesc pe Guevara, fara sa stie insa cine a fost, ce-a facut, pentru ce a luptat, si de ce a murit. Intr-adevar, a luptat pentru ideile lui pana la moarte.a fost un autentic lider legendar. Insa nu trebuie uitat faptul ca Guevara a condamnat la moarte sute de oameni si chiar i-a executat cu propriile maini. Numai o tara care nu a cunoscut stapanirea „iadului rosu” poate privi cu simpatie sau cu indulgenta ideologia raspandita de Guevara. Ca personaj istoric, el va fi perceput in adevarata sa dimensiune nefasta. Cu timpul, poate va fi dat uitarii.
Insa pentru generatiile tinere va constitui atat un brand, un icon, cat si o idee, si anume revolutia, opozitia fata de sistem.
Cu toate astea, a avut parte de intense mediatizari in randul tinerilor, iar ei habar n-au cine e.
asa mai zic si eu.
doar e "pa trend".

5 comments:

Anonymous said...

atatea tricouri rosii cu che :))

Anonymous said...

cata dreptate....

Anonymous said...

prajiturico, bine spui.

TrasHie said...

sarumana.
:)

cocolic said...

ciao!am atins tulburarea din sufletul tau si vreau sa te provoc sa meditezi la idea de timp sub alt aspect:timpul in modul in care il percepem noi pamantenii are cateva dimensiuni baza trecut,prezent si viitor.Pe aceasta axa a timpului singurul punct in care putem atinge eternitatea este prezentul.Oamenii astazi traiesc foarte putin in prezent.Ori sunt oameni ai trecutului,ori ai viitorului(intreaba-i si vei vedea ca iti vor vorbi despre ce au realizat si despre ce vor sa faca-putini sunt cei ce spun ceea ce sunt)de aici si imposibilitatea de a se ridica deasupra timpului si a istoriei modificand-o sau cel putin inflentand-o.Secretul trairii in prezent ca si concept apoi ca fapt sta in distrugerea trecutului posedant,demonic si in eliminarea interesului pentru viitor care la fel posedandu-i ii desfigureaza intr-o imagine ireala ,imposibila,deformata.dorinta de a cunoaste viitorul izvoraste ddin frica .

imi place friedrich wilhelm nietzsche chiar daca nesansa lui a fost in crearea unei filosofii pe nu a mai putut-o controla si care in final la ucis,ma atrage nelinistea lui e.cioran insa daca incerci sa comprimi idea de 'macroistorie' la 'microistorie'vei vedea cat de mult poti influenta propria-ti viata.iti place m.eliade?ai citit noaptea de sanziene!?m.e afirma ca sfintii sunt singurele persoane care pot sa se ridice deasupra timpului,dar ce inseamna sfant in conceptul sau?esti de acord cu afirmatia asta ultima?

tine-te strans de ceea ce crezi daca nu te ucide.apreciez oamenii care sunt capabili sa moara pentru ideile lor (sau in caz rusinos cel putin isi pun problema) .